Sunday, March 18, 2012

ape barang kain dalam!

Amelia seorang gadis cilik yang gemar memakai baju kurung ke mana saja. Hatta ke shopping complex. Sudah menjadi trademarknya. Amelia tidak peduli dengan kata-kata sinis kawan-kawan tentang pemakaian baju kurungnya. Kata mereka 'old school'. Amelia bangga dengan cara pemakaiannya. Cuma satu saja masalah Amelia. Dia tidak gemar memakai kain dalam. 




"Aku tak faham la kenape kene pakai kain dalam? Leceh!" adu Amelia kepada kawan baiknya, Sonia.

"Lah, ko ni. Kadang-kadang kain baju kurung tu kan jarang. Elok la pakai kain dalam. Tak de la nampak bayang kaki ko tu," jelas Sonia.

"Malaslah aku. Aku tak nampak signifikasinye," jawab Amelia. Sonia hanya menggelengkan kepala.

Suatu hari, Amelia teringin nak mencuba sesuatu yang lain dari yang lain. Dia mengambil sehelai jubah dari almari pakaiannya. 

"Aku nak pakai jubah lah esok. Tak pernah pakai. Mesti nampak kiut." Amelia memilih tudung yang sesuai dan mula menggosok.



Esoknya Amelia menyarungkan jubah warna cokelat yang digosoknya semalam. Seperti biasa, dia masih tidak memakai kain dalam atau seluar slack bersama jubah. Dia kemudiannya menggayakan jubah di hadapan cermin.

"Comelnye aku"

Amelia menuju ke pejabat dengan jubah cokelatnya. Kelihatan ramai pekerja sudah sampai. Dia melangkah dengan rasa seronok. Tiba-tiba kakinya tersadung sesuatu dan dia jatuh tersembam. Jubahnya terangkat menampakkan seluar dalamnya yang berwarna merah jambu. Mata-mata terus memandang Amelia. Amelia cepat-cepat bangun dan keluar dari bangunan pejabatnya. Rasa malu menebal dalam diri. Dia masuk ke dalam kereta dan memandu pulang ke rumah.

"Malunya aku!" Amelia menghumbankan badannya atas katil.

Moral: Kawan-kawan perempuan, rajin-rajinkan pakai kain dalam ye. Kalau tak, jadi macam Amelia. Malu woi!

p/s: cerita ini hanya rekaan semata-mata. Tidak berkaitan antara hidup dan mati. Jika berkaitan, ia hanya kebetulan.

44 comments

March 18, 2012 at 10:38 PM

hehe alamak..
merah muka klo jdi mcm tu

March 18, 2012 at 10:52 PM

hahaha..gile malu la kalo cam2..XD

March 18, 2012 at 10:55 PM

ooooo... susah la nak bukak kalau ada kain dalam... eh?

March 18, 2012 at 11:01 PM

kan dah malu.
moral of the story silalah pakai kaen dlm bile berjubah atau berbaju kurung...

kite slalu pkai,biarla org ckp pns pon...heee~

March 18, 2012 at 11:09 PM

hahaha aku baca pon dah rase malu huehue

March 18, 2012 at 11:41 PM

woo.. seronok mata mata. hehhe. so lepas ni mmg kena pakai lah wahai kaum hawa :0

March 18, 2012 at 11:49 PM

malunyaa kalau jd gtu...huuu

memang kena pkai kain dalam espc baju y licin, nipis n jarang...ngeee

kalau da biasa pakai tak panas la..:D

March 19, 2012 at 12:07 AM

selalu nampak deorang yg x pakai kain dlm pastu dok berdiri tempat terang..mmg terang lagi tersuluh la segalanya~ aih

March 19, 2012 at 12:59 AM

kite pun kdg suka pakai bj kurung time shopping.kejadah tah g time square dgn bj kurung.tp cm...comel.
hahha okaaaay -.-

tp tak suka kain dalam,
err.kena hati hati mungkin..err.atau pakai boxer mungkin.err.atau stokin panjanggggg tu mungkin..hahaha

March 19, 2012 at 1:00 AM

hahaha.. sian.. niat pun tak berapa betul tu.. jgn pakai utk nampak comel dik woii.. lain kali pakai seluar panjang pulak kat dalam ! boleh ke gitu..?

March 19, 2012 at 8:53 AM

nampak tiang letrik kan

March 19, 2012 at 10:22 AM

dh biasa pakai..kalo x pakai mcm x selesa... :D

March 19, 2012 at 11:33 AM

tak suka pakai kain dalammm.
tak selesa.
nanti rasa macam pakai kain singkat jeee

March 19, 2012 at 12:18 PM

spender pink...auummm

March 19, 2012 at 1:31 PM

HAHA depends lah kan, kalau dah tahu kain tu jarang kena lah pakai.

Kalau tak jarang, it's okay kut if tak pakai.

Err

March 19, 2012 at 3:51 PM

saya pakai kain dalam jenis seluar..senang nak bergerak..

March 19, 2012 at 6:42 PM

hahaha..tu la...degil.tak nak dengar cakap orang..kan da menunjukkan sesuatu yang tak patut ditunjuk..hahahaha

March 19, 2012 at 9:31 PM

tk,kalau ckp bengong kang marah.haha

March 19, 2012 at 10:16 PM

kain dalam mmg tak pakai,seluar dalam ofcourse pakai..haha

kan malu,hilang ayu beb!!

March 20, 2012 at 2:29 AM

errkkk memang memalukan kalo jd mcm ni
tp kdg2 memang x suka pakai kain dlm pun

=.=

March 20, 2012 at 7:23 AM

itu wajib. mesti jaga kredibiliti kita. :-)

March 20, 2012 at 9:43 AM

Erk,rasa mcm cerita ni sama ngn siti. Makhluk mls pkai kain daalam.. hehe

March 20, 2012 at 11:07 AM

aduiiiiiiiiiiii........

March 20, 2012 at 2:03 PM

errr errr errr kalau pakai kain pelekat kena pakai kain dalam gak ke?

March 21, 2012 at 2:51 AM

alamakk malu gila lah amelia merah jambu kot. tapi fyqa lagi teruk ta suka pkai kain lgsg =='

March 21, 2012 at 9:00 PM

kira macam free show la tu yee

March 22, 2012 at 10:48 AM

haha abam ni suka betol skodeng yang pink!

March 22, 2012 at 5:01 PM

wooo !


untunglah dpt tengok spender pink di pagi hari. kemsalam amelia yaah !



kahkahkahkah

March 25, 2012 at 9:38 PM

kasihan pulak si amelia tu..

March 26, 2012 at 2:33 PM

kahkahkah itu gunanya kain dalam

March 30, 2012 at 1:11 AM

argh...serious malu....larik tutup muka pon da x guna lagi. huihuh

Pelangi kamu ;)
March 31, 2012 at 11:47 AM

hahaha

Anonymous
April 4, 2012 at 5:57 AM

Biasa Pakai kain dalam warna apa?tau mana beli yang biru?

Anonymous
June 13, 2012 at 7:49 PM

Kalao pakai baju kurung atau skirt mesti nak pakai kain dalam nylon, kalao tak bayang kaki Dan seluar dalam mesti orang nampak,malu.Ingat mesti nak hari hari pakai kain dalam nylon girl.

Anonymous
June 13, 2012 at 9:26 PM

Mana boleh beli kain dalam nylon jenama SINAI atau TRIUMPH,saya gemar memakai kain dalam SINAI kerana lace tu sangat cantik Dan besar.kain dalam TRIUMPH biasa untuk pakai skirt pendek kerana saya dulu pernah beli kain dalam TRIUMPH panjang baru 14 inci sahaja.sesuai untuk saya pakai skirt pendek atau skirt panjang.

Anonymous
June 15, 2012 at 5:37 PM

Tak kisah pakai apa skirt ,mesti nak pakai kain dalam.kalau takut panas boleh pakai kain dalam nylon tu sejuk pakai di dalam macam macam skirt.

Anonymous
June 16, 2012 at 9:53 AM

Kadang kadang I pun pakai double kain dalam nylon semasa pakai skirt labuh panjang chiffon putih,sebab kalao pakai satu kain dalam nylon sahaja pun masih nampak seluar dalam Dan bayang kaki.itu sebab I pakai double kain dalam nylon.

skodeng
June 27, 2012 at 12:49 AM

Salam. Pakai kain dalam pun tak tentu selamat lagi coz saya pernah nampak banyak kali muslimah yang pakai jubah masa duduk kat tangga kain dia tersingkap nampak seluar dalam putih dia memang jelas coz kain dalam dia pun tersingkap sama. Kesian gak aku tengok muslimah tuh muka cantik tudung labuh pakai stokin dan sarung tangan tapi buat free show.

Anonymous
June 29, 2012 at 12:36 AM

@skodengmusykil juga, mcm mana muslimah tu pakai jubah sampai tersingkap nmpk suar dlm?tak kan terselak sampai ke peha kot?

Anonymous
July 26, 2013 at 6:36 AM

kain dalam 14 inchi tu beli kat mane?

Anonymous
July 29, 2013 at 6:20 AM

Kalao Pakai skirt panjang jarang Dan Pakai kain dalam sampai lutut biasa boleh nampak bayang rendanya kain dalam,sebab sekarang dalam office ramai perempuan Pakai macam tu.jadi saya pun ikut Pakai kain dalam sampai lutut Dan renda mesti nak besar.

Anonymous
September 8, 2013 at 5:48 PM

Secara peribadi, apabila sy memakai skirt, sy wajib memakai stokin, legging dan kain dalam. Ada sestengah org, xselesa pki legging sbb panas. Memadailah pki kain dalam sahaja.sy cdgkan pki kain dalam satin sbb sgt2 selesa:)

Anonymous
April 12, 2015 at 10:35 AM

Pakailah kain dalam satin baru selesa rasa sejuk je lagipun memang seksi.

Anonymous
May 6, 2015 at 11:45 PM

pkai kain dalam ngn kain pelekat, blh ke?-lelaki

Post a Comment