Wednesday, November 23, 2011

di sebalik .44

Baru sekarang berkesempatan menulis tentang .44. Sebenarnya sejak awal November buku ini sudah berada di tangan aku. Namun kesibukan maha hebat menghalang aku membacanya dengan penuh kosentrasi.

Ini hanyalah secebis pandangan tentang buku Poin Empat Puloh Empat karya Khrlhysm dan Lucifer. Koleksi kispen penuh makna.

Jujurnya aku rasa penulisan dalam buku ini sedikit sebanyak mencarik-carik sel-sel otak kiri dan kanan aku. Termasuk corpus callosumku yang sedikit cedera terkena tempias penulisan di sini. Erm. Aku hanya akan memperkatakan secara general apa yang aku rasa tentang .44.


Penulisan bertemakan seks, dendam kesumat, politik, kebodohan manusia dan fantasi maksima antara intipati yang aku boleh rasa dalam buku ini. Penggunaan laras bahasa dan perbendaharaan kata yang kadang-kadang memeningkan kepalaku. Penuh sastera. Itu lebih tepat rasanya. Padaku, buku ini ringan secara material namun berat secara pengupasannya. Khrlhsym pernah memberitahuku:
Orang kata buku kitaorang 100 muka surat tapi macam seribu ._.
Hisyam, aku tak nafikan perkara itu. Haha! Serius, kepala otak aku menangis kerna dipaksa mencerna isi buku kamu berdua. :)
Orang yang berlari isinya penat, dan orang yang duduk isinya rehat. Sedangkan semua aktiviti di dunia penuh dengan isi tersendiri aku berada di celah-celah dunia lagi satu, tidak punyai apa-apa, aku seperti kertas kosong yang dipenuhi dengan dakwat-dakwat halimunan untuk menulis, aku kosong. Kosong juga berisi sebenarnya, isinya ialah tiada. - Kosong oleh Khrlhsym, .44, 2011
Kamu sudah cerna .44?

40 comments

November 23, 2011 at 1:41 PM

errr , tak paham . -.-
*tapi macam menarik je buku tu .

November 23, 2011 at 1:43 PM

mcm best je buku ni
mesti memerlukan daya imaginasi yang tinggi

November 23, 2011 at 1:51 PM

tulisan yang hebat dari mereka yang hebat, imaginasi dan pengetahuan.

November 23, 2011 at 2:16 PM

asyik baca blog org smpi dh xda ms nk luangkan ms baca buku..teruk kan haha

November 23, 2011 at 2:16 PM

dgr macm sgt besh dri khrlhsym..eyka cdang nak beli nanti :)

November 23, 2011 at 2:23 PM

ntah bila lagi nak kembali baca buku.
:P

November 23, 2011 at 2:31 PM

sudah baca habis
menangis kagum dgn kosa kata

:)

November 23, 2011 at 2:45 PM

buku ni tntg apa?bed time story ke :P pape pun tajuk buku mmg menarik,.44 cm cte hantu plk +_+

November 23, 2011 at 2:59 PM

1st time dgr title buku nie....
mcm best..tp mcm hard jerp..eheh

November 23, 2011 at 3:06 PM

belum baca lagi, cam seram je untuk penulis kanak2 jambu cam aku hahahaha

tp cam ohsem

November 23, 2011 at 3:15 PM

ni bkn buku romntika de amour kan..hhehehe.Rsa cm sarat je isi die bila dill ulas cmtu.btl ke?

November 23, 2011 at 5:47 PM

blk ni iqa nak pegi uya nak borong semua.jgn jles.

haha

November 23, 2011 at 5:57 PM

heeeeeeeeeeeee........ em... jauh sangat nak cerna entry ni

November 23, 2011 at 6:04 PM

aku tak fahammmmmmmmmmm haha

November 23, 2011 at 6:17 PM

mereka berbakat...

November 23, 2011 at 6:51 PM

fuhyoo..mesti otak2 fantasi cm kamu jugk yg membuatnya :D

*nanti ct nk buat nOvel 27 lak :D

November 23, 2011 at 7:05 PM

Bahasa tggi sgt ni..terkebil2 i depan pc..:p

November 23, 2011 at 7:58 PM

Realy impresive.. Kekdg sastra BM pun tak lps.. Nl blajo sastra english.. Pingsannnn! :D

November 23, 2011 at 8:23 PM

err u(nam harkat)...pinjam bleh?

November 23, 2011 at 10:57 PM

malas nak berfikir...

dillofie
November 24, 2011 at 2:05 AM

gua cerna nasik kosong, sup kosong,air kosong dan telur dadar...

ngap3...

November 24, 2011 at 5:06 AM

berat ea buku ni?

kena bc btol2 br leh fhm kalau buku camtu..

November 24, 2011 at 9:03 AM

pening pening pening

November 24, 2011 at 11:43 AM

maksudnya mendalam bila dijana kata demi kata

November 24, 2011 at 11:59 AM

hehe..sy x buat review lagi..

November 24, 2011 at 3:26 PM

hehe..apik lagi la tak paham ni

November 24, 2011 at 4:18 PM

biasanya org berjiwa seni mmg pantas memahami isinya...

November 24, 2011 at 7:45 PM

Oh dua org ni dak sarkasis kan..
.44,cm bez je...

November 24, 2011 at 9:42 PM

terima kasih review =.=" kepada kat atas saya bukan budak sarkasis. ._.

November 24, 2011 at 9:45 PM

Terimakasih review!._. aku yang sarkasis tu.

November 25, 2011 at 12:40 AM

ko cakap berat terus kepala aku jadi pusing..hhahahaha.. kalau sastra yg korng anggap ringn pun bagi aku iannya sgt berat.. :(

November 25, 2011 at 2:26 AM

tengok kepada kupasan..nmpk menarik buku ni sebab de seks..haha..xde2..gurau je..yg penting sastera tu ade..hehe

November 25, 2011 at 10:48 AM

Errr..

kenapakenapa kau rajin baca eh?

November 25, 2011 at 11:29 AM

berat ni sis.

makesure jangan pemahaman kita yg menyerong sudah lah. heh:D

November 25, 2011 at 12:43 PM

huih kena rembat ni

November 25, 2011 at 3:47 PM

bapak tinggi nye bahase hadoiiii

November 25, 2011 at 4:16 PM

siriyus aku buta metaphor kalau itu yang dibahsakan!!! sy x tau bahse pujangga

November 25, 2011 at 4:55 PM

thankss mendoakan ira..:)

xtau bila nak melangkah ke alam pekerjaan..;p

skarang ni holiday dl..heee

November 25, 2011 at 6:15 PM

masih belum punya kesempatan untuk mencerna isi isi dalam buku itu

November 25, 2011 at 10:03 PM

ohhh... dah lame tak bace buku orang putih.. intesting! :-)

Post a Comment