Sunday, September 18, 2011

mentarang oh mentarang~

Semalam seharian berjalan-jalan melihat alam. Dah lama tak menjengah rumah saudara di Bestari Jaya, Selangor. Ambil masa lebih kurang dua jam empat puluh minit untuk sampai ke sana. Kiri kanan pokok kelapa sawit. Adik lelaki aku sudah bertanya, jauh lagi kah? Hehe.

Tahniah buat Pengantin Baru. Moga kekal hingga akhir hayat. Insyaallah.

Dalam perjalanan pulang, pakcikku memberhentikan kereta. Dia ajak kami makan mentarang bakar. Pertama kali aku makan mentarang ni. Sebelum-sebelum ini aku cuma dengar cerita orang sahaja. Macam mana rasanya? Sedikit rasa seperti kerang dan lala. Cicah pulak dengan sos buatan sendiri (resepi tukang kedai). Minum air tebu sejuk. Memang masyuk ah. 

mentarang bakar

sangat menikmati mentarang sambil tertutup-tutup mata :)

Pakcikku membeli tiga kilo mentarang. RM8 satu kilo. Masa tu aku tak terfikir langsung untuk turut sama membeli. Bila sudah sampai rumah, ayah tanya kenapa tak beli mentarang, aku hanya mampu tersengih. Ampun bos! Saye terlupe. ^^

*ada orang tak suka kerang sebab dia kata tak sedap, ada hitam-hitam. hihi.

35 comments

September 18, 2011 at 12:16 PM

festime dgr nm mentarang.pe tah lagi nk rasa.huhuhu

September 18, 2011 at 12:32 PM

xpernah dengar..pestime dengar nih..

September 18, 2011 at 1:43 PM

mentarang tu apa ye dill?
first time dengar nih, heheh
(^___^)V

September 18, 2011 at 4:12 PM

macam siput torpedo

September 18, 2011 at 4:58 PM

parents sy suke mentarang.. hehe

September 18, 2011 at 5:25 PM

tak pernah makan. makanan tradisi eh?

September 18, 2011 at 5:29 PM

kawan-kawan, mentarang ni mcm adik beradik lala, kerang, kupang, etok-etok dan yang sewaktu dengannya.

cuba la makan. sedap!

September 18, 2011 at 5:55 PM

sy suke makan mende alah yg seangkatan dengannya!~ cuma mentarang tu x penah lagi mencuba.. ^^

September 18, 2011 at 6:36 PM

owh.. x bley makan siput..allergik..^^!

September 18, 2011 at 6:57 PM

x penah lagi rasa nie, belanja leh :P

TEKNIK UNTUK MENJADI POPULAR DI BLOG | INTERNET

September 18, 2011 at 7:01 PM

siyes terliur!~ ;p

September 18, 2011 at 7:33 PM

owh ..mentarang??..

errmmm....

September 18, 2011 at 8:02 PM

oh mentarang.. aku tak reti makan ui.. rugi aku..air tebu aku suka :P HAHA

September 18, 2011 at 8:18 PM

yela pertama kali dgr bnda alah ni... ini ke namaenye menterang..hi3, etak taula..kikikiki

September 18, 2011 at 9:03 PM

wah mentarang.
1st time dengar.
kalau rasa mcm kerang, best la tu!
hehe

September 18, 2011 at 9:16 PM

hoho... sedap tu... terliur sat...

September 18, 2011 at 10:21 PM

1st time dengarr.
macam sedapp jeeee
:D

September 18, 2011 at 10:52 PM

first time saja dengar mentarang ni. tak pernah tengok or dengar pon seblom nie.

September 19, 2011 at 12:14 AM

aku jumpa banyak betul pemidang 'mentarang' di tepi jalan ketika mahu ke p.pangkor...sekarang baru tahu apakah dia...keh3

September 19, 2011 at 12:21 AM

Mentarang bakar... perghhh memang terangkat weiiii

September 19, 2011 at 12:24 AM

kompem sedapp!

September 19, 2011 at 1:07 AM

wah sedap ni

September 19, 2011 at 1:34 AM

Gua suka makan free...

lalalalalala...

September 19, 2011 at 7:53 AM

sedap kan! 1st time mkn 4 thn lalu kut,la ni xpenah mkn buat kali ke-2. jauh nak beli. -,-

September 19, 2011 at 9:05 AM

uuu... cedapnya!!! nak! nak!

*ape da mamat Jerman celop tu! huh!

September 19, 2011 at 1:22 PM

xpernah mkn mentarang...tp nonie suke sgt kerang. =)

September 19, 2011 at 3:31 PM

1st time tgok mentarang...suka mkn kerang je..tp kerang kat sini mahal ... kirim kerang utk sy boleh? :p

September 19, 2011 at 4:12 PM

Mentarang tu tak sama dengan kupang eh Dill?


Agak keliru di situ. Tapi kalau dapat makan kawannya, kerang bakar pun enak jugak ni..

September 19, 2011 at 5:04 PM

Sy suka...selalu beli..memang best...;d

September 19, 2011 at 5:16 PM

"Sodap ni kalau makan," kata Amer.

September 19, 2011 at 6:14 PM

mentibang laut

September 19, 2011 at 9:23 PM

abg mkn lala,kerang,kepah,mentarang ni sume.tp rebus je bole.klu masak lauk abg kurg ckit.

September 19, 2011 at 11:21 PM

Tak pernah lagi rasa menatang laut ni.. Teringin pulak rasa tapi takut alergik pulak. Alahai -.-

P/s: Arrrgh, kami (Bro Ery & Miss Tira) menerima tekanan kesibukan tahap dewata raya. Maaf lama tak bertandang ke blog anda.

September 19, 2011 at 11:53 PM

jat pun x leh makan yg ada cangkerang2 2 tau.xdela alergic tp xsuka.huhu

September 20, 2011 at 5:06 PM

mentarang pelik je bunyi nya
tp die mcm kepak kan

lea suka makan kerang
kerang bakar sedap!

Post a Comment