Saturday, July 9, 2011

budak N.E.R.D

NERD. Apa perkara pertama yang terlintas di fikiran kamu? 

Budak perempuan dan lelaki berkaca mata besar, gaya entah apa-apa dan seperti mangsa fesyen.
pacik Google kasi

Hampir semua drama atau filem menginterpret nerd seperti gambar di atas. Drama Melayu tidak terkecuali. Apa yang dapat aku simpulkan, ramai manusia menganggap nerd ini seperti budak-budak tiada sense of fashion  dan lebih menggemari dunia buku atau ulat buku secara spesifiknya. Mengenakan mekap caca marba, spek mata tebal dan memakai braces. Cara percakapan yang distandardkan dan tidak punya ramai kawan. Teman istimewa apatah lagi. Jika mereka ingin mendapatkan perkara yang mustahil di mata orang lain, mereka perlu mengubah penampilan. Ada sahaja cadangan atau tindakan yang mengubah penampilan si nerd ini menjadi perawan atau lelaki yang cantik dan kacak bergaya. Baru lah ada peminat. Oh. Perlu kacak dan cantik untuk diminati ya? Siapa yang punya kuasa untuk menentukan kamu cantik / kacak? Setahu aku, setiap ciptaan Tuhan adalah indah.

Aku juga boleh dikategorikan sebagai nerd. Skema lagi. Pakai spek, memilih buku dari membeli-belah dan aku tidak mengenakan mekap. Aku memilih untuk tampil natural. Lebih selesa begini. Cuma sedikit  berubah apabila sudah memasuki alam pekerjaan. Perlu calit gincu dan bedak sedikit. Buat syarat. Haha!


Ini semua pandangan dan takrifan sesetengah pihak. Adakah mereka tidak perasan bahawa evolusi sudah berlaku di hadapan mata? Budak-budak nerd juga stailo okei. Sila muka mata anda besar-besar. Maka tidak perlulah standardkan kami ni sebagai satu macam sahaja. Stereotaip pada setiap masa. Kamu silap oh.

Aku petik kata-kata Bill Gates, pelopor Microsoft Corporation:

"Be nice to nerds. Chances are you'll end up working for one"

Well, we never know, aite?

25 comments

July 9, 2011 at 10:02 AM

NERD tu menatang apa? sedap dimkan ke tak? ada rasa macam duyan 101 ke? huhuhu... dari budak nerd yang dah tak nerd tapi skema...

July 9, 2011 at 10:12 AM

ok juga berkwn dgn budak nerd...hehe

July 9, 2011 at 11:27 AM

stuju2.. yang nerd tu la wat keje sndiri..mereka jadi boss..nnt sape keje ngn diorang?hehe

July 9, 2011 at 11:38 AM

sy lg suke berkawan ngan budak nerd dr budak yang nak bergaya je..hehe

July 9, 2011 at 11:50 AM

budak nerd comel time dorang tengah kalut.... heeee ;)

July 9, 2011 at 12:05 PM

budak nerd ni slalunye bijak

July 9, 2011 at 12:32 PM

@Nasriq
die mcm siput buluh tu~
ahaha!

July 9, 2011 at 12:32 PM

@zarazueyin
^__^

July 9, 2011 at 12:32 PM

@mykhalis
orang yang ngaku die bukan nerd.ahaks

July 9, 2011 at 12:33 PM

@Nurul Jannah
yah! kite geng!

July 9, 2011 at 12:33 PM

@Miz Novexx
ooo...senior slalu buli junior nerd ye

July 9, 2011 at 12:34 PM

@Fyqa
yap! most of the time ^^

July 9, 2011 at 1:23 PM

tau xpe. rara stuju sgt! rara pun nerd, tapi xde lah mcm tu skali. ish3

July 9, 2011 at 1:49 PM

zaman skang budak nerd lah cool. tgk gaya budak2 skang kalau x percaya

July 9, 2011 at 4:34 PM

saya juga budak nerd.. :D



^^

July 9, 2011 at 6:25 PM

ending entry yg bagus ^^

July 9, 2011 at 7:31 PM

natural beauty itu bagus... hehehe

July 9, 2011 at 9:14 PM

alahai. ade lg ke orang yg dok pilih cantik/kacak sbgai bahan ukuran memilih psangan? haihhh.

hye budak nerd. ekekeke

July 9, 2011 at 9:38 PM

@RaraTan
kan? diorang la stereotaipkan semuanya

July 9, 2011 at 9:39 PM

@Kapten Atok
yah. kite memang tau dah. masalahnye orang kat tv tu. menyamakan semuanya

July 9, 2011 at 9:39 PM

@Bella Bell
kite geng ah bella!

July 9, 2011 at 9:39 PM

@Ain
terima kasih ^^

July 9, 2011 at 9:39 PM

@JONY AL BUAYAK
yah. kamu ade tulis entri pasal ni kan :)

July 9, 2011 at 9:40 PM

@zaty faisol
hehe. rasenye masih ade

July 10, 2011 at 5:23 AM

budak nerd sgt cool bila ajak buat mcm2 aktvti,hehe

Post a Comment