Monday, July 11, 2011

dunia dapur manusia

Dunia sekarang ini ibarat barangan di dapur. Oh. Aku rasa skop dunia terlalu besar untuk dihamparkan di sini. Maka aku memilih bumi Malaysia ya. Okei. Kita mula sekali lagi. Dunia Malaysia aku kira seperti barangan di dapur. Bawang merah, bawang putih, kunyit, halia, ubi kentang, kulit kayu manis, asam jawa, asam keping, cili kering dan pelbagai lagi barangan. Maaf, otakkku kesempitan maklumat tentang jutaan lagi barangan lain. 

Kita lihat sekarang pelbagai perangai manusia atas bumi Malaysia ini. Ada yang memilih untuk hidup dalam perspektif sendiri dan ada yang memilih untuk berantakan antara satu sama lain. Kadang-kala seseorang itu tidak tahu dia telah membuat pilihan yang salah sehingga dia menerima akibatnya. Perangai manusia ini bila dicampur-adukkan bisa buat bumi hingar bingar. Bawang merah ditumis bersama bawang putih dan kulit kayu manis akan mengeluarkan bau harum, penggerak nafsu makan. Begitu juga dengan manusia. Apabila sudah dicampur sana sini perangainya pasti ada hasil tersendiri. Pilihan di tangan masing-masing sama ada bau haruman mewangi atau bau hangit perit berdaki.

Allah s.w.t. telah mengurniakan kita 'aql maha hebat. Dilindungi oleh tengkorak kental. Usah pula kamu hentak kepala di jalanan. Pasti hancur berderai tengkoraknya. Mengapa tidak digunakan dengan sebaik-baiknya? Mengikut kajian, manusia hanya menggunakan beberapa peratus bahagian otak. Sebahagian besar yang lain masih perlu diterokai.

Jadi, kamu mahu masak apa hari ini?

29 comments

July 11, 2011 at 11:36 PM

masak lemak cili hati....keh3...semoga semua bertemu dengan yang benar sahaja.

July 11, 2011 at 11:54 PM

kalo masak jangan letak ajinomoto

July 12, 2011 at 12:25 AM

saya setuju ngan entri ni, btw bijak la dill guna bahan2 kat dapur sebagai contoh (^_^)V

July 12, 2011 at 8:33 AM

Hati masak kicap, gulai jantung, telur mata, dan makan buah tangan...

July 12, 2011 at 1:19 PM

nice la kak dill ;)

July 12, 2011 at 1:45 PM

payah nak jawab ni.. agaknya tiba masanya apa nak masak tak tahu kerana akal dah buntu untuk berfikir

July 12, 2011 at 2:45 PM

@RepublicAku
hehe. harap2 mcm tu lah

July 12, 2011 at 2:46 PM

@ORLANDO AHMAD AL BUAYAK
ajinomoto penambah perisa,penyedap rasa. badan binasa

July 12, 2011 at 2:46 PM

@Miz Novexx
haha! mane ade la senior. pakai tibai je ni

July 12, 2011 at 2:47 PM

@Nasriq
ade2 je kamu ni

July 12, 2011 at 2:47 PM

@Nurul Jannah
terima kasih jannah comel

July 12, 2011 at 2:47 PM

@mykhalis
hehe. khalis, g masak cepat!

July 12, 2011 at 2:59 PM

okay entry neh bessttt bro! :D

July 12, 2011 at 3:02 PM

@Fathiah Hamim
err..terima kasih :)

July 12, 2011 at 3:35 PM

Masaklah megi sbb ia diyakini tidak membebankan rmai pihak.. Hahaha~

July 12, 2011 at 4:13 PM

heh!.akal mmg ada..tp kebykkannya lebih suka ikut mengikut..haihhh

July 12, 2011 at 5:02 PM

wah ..motivasi ..
like !

July 12, 2011 at 6:23 PM

nice entry..
setuju....hehe

July 12, 2011 at 8:04 PM

a very nice point of view :D

July 12, 2011 at 8:16 PM

iema malas masak la..
dok umah mak la yang masak...
haha....

July 12, 2011 at 8:37 PM

@Liyana Zahim
pastu rambut pun gugur~

botak.

July 12, 2011 at 8:37 PM

@Khairul Antasha
lebih ramai pengikut dari pemimpin agaknya

July 12, 2011 at 8:38 PM

@nelly
eheh. thanks nelly~

July 12, 2011 at 8:38 PM

@zarazueyin
thanks zara.

p/s: saye suke panggil name awak. zara~

July 12, 2011 at 8:38 PM

@akmaL
thanks akmal ^^

July 12, 2011 at 8:38 PM

@ïêmå å¢klê§
budak malas~

Anonymous
July 12, 2011 at 9:09 PM

aku x pandai masak. sori


tiada pendapat perfect

tiada bahan perfect

tiada masakan perfect walaupun bermacam2 bahan sudah dicampurkan

July 13, 2011 at 2:11 AM

nampaknya kena lebih kecikkan malaysia hanya sebesar kuali..dan kita cuma perlu memasak otak kita di dalamnya dengan ramuan yang terbaik..

July 13, 2011 at 11:28 PM

Kekadang sy tumis hangus jugek dill.. Herherherher~

Post a Comment