Wednesday, April 6, 2011

permainan sewaktu budak-budak dulu

Sambil mengunyah Cookie Crisp, teringat pula kisah zaman budak-budak dulu. Banyak betul kenangan manis dan best! Kawan-kawan satu kepala. Memang rindu sangat masa tu.

Kampung aku tak ada sawah padi  atau bendang macam kampung orang lain. Tak ada tali air. Aku dan adik-adikku hanya bermain permainan yang tidak berasaskan air. Hehe!

gasing
Sampai sekarang aku tak reti nak main gasing. Bila lempar, sekejap je berputarnye. Kecewa betul! Masa sekolah agama dahulu, arwah akak ni sangat hebat bermain gasing. Habis gasing orang lain dipangkahnya. Tabik la kat dia. 
polis sentri
Ha! Permainan ni memang klasik lah! Mesti kamu tahu permainan ni kan?  "Polis sentri want to jaga. Polis mati pencuri jaga." Ni lagu versi budak-budak kampung aku. Lain kampung, lain lagu kot.

rimau yay!
Pukul berapa Datuk Harimau? pukul satu! Hehe. Okei. Ni bukan gambar datuk harimau. Ni anak harimau. Boleh la kan. Permainan yang ni pun kena main ramai-ramai. Baru masyuk~

Okei. Tu antara permainan kami dahulu. Kalau aku teringat permainan lain, aku tambah lagi ye.

ciaO.

15 comments

April 6, 2011 at 6:39 PM

hahahaa... teringat zaman kecik2...polis sentri n rimau...

April 6, 2011 at 7:17 PM

bestkan..byk permainan wktu kecik2 dulu...hihi

April 6, 2011 at 8:16 PM

hadhoi... mmg teringat lah zaman kanak2.. huhuhu~

rindu nak men masak2..hahaha~

April 6, 2011 at 8:40 PM

hahaha...mina main gak semua2 tu...
tp mina paling suka main galah panjang...perhhh....best2...

April 6, 2011 at 9:24 PM

yg polis sentri ngn rimau 2 best maen..
hahakk..
rindu zman knk2..
:(

April 7, 2011 at 1:49 AM

ak rindu nak main askar2
kat hutan blakang sekolah...^^

April 7, 2011 at 2:02 AM

he he he polis sentri tu wajib kot.... he he he... main gambar baling ngan selipar...he he he... bab gasing aku memang power semua orang takut... he he he...

April 7, 2011 at 6:25 AM

owh ak dlu main polis sentri jer ;D
gasing tak main lah..
tapi bebelid main lah (bayblade=gasing yg moden =.=)

April 7, 2011 at 10:28 AM

nelly suka main gasing ~
dulu bab hot main gasing ...
hahaha

April 7, 2011 at 10:30 AM

cikmoon suka main masak2..nyorok2.. hehe

April 7, 2011 at 1:49 PM

jom main gasing...sy xpenah main gasing..s

April 7, 2011 at 4:42 PM

kecik2 dulu best jerk main2 ngn ramai orang..
budak sekarng game PSP o PC jela y diorang tau..

April 7, 2011 at 8:01 PM

@ctaja: best kan! lari sana sini

@nonie: mmg banyak. cipta sendri pun ade. ahaks

@miss shikio: jom main masak2 nak?

@mina: galah panjang mmg best la! suke!

@cik ezy: mmg rindu kan

@shamsuddin: dak laki mmg suke men askar2 :)

@mr iz: otai gasing la ni eh?

@raji: udah moden ye tak? hihi

@nelly: terer main gasing gak? aduh. terase diri ni tak reti sangat

@cik moon: jom men masak2 ngan shikio :)

@khairul antasha: alamak. saye ni, tak pas2 dari dulu

@iema: budak2 skarang tak kuar peluh. tu sebab tembam2 je

April 9, 2011 at 3:56 PM

tak penah main gasing dulu.kalau games pukul brapa datuk harimau tu dah biasa main dah time kecik2 dulu.hehe

April 9, 2011 at 7:38 PM

ce cube main gasing. syok wo bile pangkah gasing orang lain. hihi

Post a Comment